Lamela Far

Stambeno-poslovni objekat Lamela FAR

U naselju Marin Dvor, u blizini tržnih centara SCC i Alta, nebodera UNITIC, te Sportskog centra Skenderija, Lamela FAR se naslanja na novoizgrađeni objekat DVOR. U dijelu grada koji se ubrzano razvija, zajedno sa okolnim objektima svojim izgledom daje potpuno drugačiju sliku ovom dijelu Marin Dvora.

Lamela FAR je stambeno-poslovni objekat sa 15 luksuznih apartmana, dva penthouse stana i poslovnim prostorima u prizemlju i na prvom spratu zgrade. Zgrada je opremljena najkvalitetnijim materijalima, sa vrhunskom zvučnom i termo izolacijom, te savremenim sistemom hlađenja i grijanja (ventilatorski konvektori, eng. fan-coil). Nosivi zidovi su armirano-betonski, fasadni opekarski blok sa 15 cm termoizolacije, a unutrašnji, pregradni od siporeks blokova.

Visina unutarnje stolarije je 270 cm, od prirodnog furnira, sa mat bijelim štokovima. Vanjska stolarija je Schüco, aluminijskog profila, sa troslojnim staklom i unutrašnjom bijelom bojom. Parket je 14 mm na multi-layer šperploči sa završnim prirodnim furnirom i habajućim slojem debljine 2,4 do 3 mm. Oprema za kupatilo je od vrhunskih svjetskih proizvođača.

Sigurnost objekta je na najvišem nivou, uz kompletan video-nadzor. Svaki stan posjeduje video interfone sa kamerama pred glavnim ulazom kao i pred ulaznim – protivprovalnim i protivpožarnim vratima.

 

projekat utopljavanja stambenih zgrada u ulici Semira Frašte

Utopljavanje Ul. Semira Frašte

Projekat utopljavanja stambenih zgrada u ulici Semira Frašte, naselje Alipašino Polje, Općina Novi Grad, Sarajevo.

Zajedničkim sredstvima Ministarstva i Općine osigurana su sredstva za završetak ovog pilot projekta. Tako je zaokružena finansijska konstrukcija za utopljavanje zgrade sa pet lamela i 344 stana.

Na zgradama je promijenjena stolarija, kao i ugrađen kombinovani sistem termoizolacija sa 10cm EPS izolacijom.

Courtyard Sarajevo

O Objektu:

Hotel Courtyard by Marriott Sarajevo smješten je u središtu Sarajeva, a nudi restoran, sadržaje za fitness i klimatizirane smještajne jedinice. Slikovito područje Baščaršija s restoranima i trgovinama udaljeno je 1,5 km od objekta.

Sobe sadrže TV ravnog ekrana sa satelitskim programima, mali hladnjak i električno kuhalo. Vlastita kupaonica uključuje tuš. Iz svih se soba pruža pogled na grad. U à la carte restoranu u okviru objekta poslužuju se jela domaće i međunarodne kuhinje. Predvorje obuhvaća bar, a u hotelu su smješteni i poslovni sadržaji.

Pješačka ulica s trgovinama nalazi se na 200 metara, a trgovački centar na 500 metara od objekta. Sarajevsko narodno kazalište udaljeno je 600 metara. Zračna luka Sarajevo smještena je 8 km od objekta.

Ovo je omiljeni dio odredišta ‘Sarajevo’ za naše goste, na temelju nepristranih recenzija.
Ovaj je objekt izgrađen 2015.

O Projektu:

Na objektu je izveden StoTherm Vario sa efektnim završnim slojem StoEffect Vetro – reflektirajućim zrncima.

Stambena zgrada Panamera

Promo video reference Panamera :

O investitoru:

Kompanija Panamera se bavi svim fazama upravljanja nekretninama, od projektovanja i izgradnje, do kupovine i prodaje te turistickim projektima kao zasebnom oblasti poslovanja.

Kompanija Panamera D.O.O. nastala je 2011. Godine.  U svom relativno kratkom postojanju kompanija je postigla već određene uspjehe, a najveći je svakako kupovina velikog broja veoma vrijednih nekretnina.Kao naše najveće investicije do sada ističemo kupovinu zemlje iza stare Općine Ilidža.
Plan kompanije Panamera je da se narednom periodu krene u još veće investicije, a prije svega izgradnja stambeno – poslovnog objekta na Ilidži iza zgrade stare Općine od otprilike 11500 metara kvadratnih.

Turizam je oblast za koju smo posebno zainteresovani, a pozitivne ocjene gostiju koje smo primili u Sarajevu, te im omogućili nezaboravan boravak u našem glavnom gradu je nešto što nas čini jako ponosnim.

Panamera je kompanija koja se bavi izgradnjom i prodajom nekretnina uz idealan spoj luksuza, komfora i sigurnosti povrata ulaganja.

Ova kompanija donosi jedan novi sistem inovativnosti i perfekcije u industriju nekretnina Bosne i Hercegovine s velikim stepenom uspješnosti poslovanja u dosadašnjem periodu. Nastala je 2o11. godine kao spoj dobrog prijateljstva i međusobnog povjerenja između dvoje ljudi i dvije države: Bosne i Hercegovine i države Kuwait.

“Bit partnerstva je u međusobnom razumjevanju i uzajamnoj toleranciji”

Ponos Panamera kompanije,a ujedno i prvi projekat na tržistu Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva jeste zgrada “Panamera 1” koja se nalazi na ILidži, u naselju Lužani. Atraktivna lokacija, predivan pogled i prirodno okruženje su samo djelić onoga što vam Panamera kompanija za početak želi ponuditi.

http://www.panamera-bosnia.com/index.html

 O objektu:

Na objektu je izveden kombinovani sistem termoizolacije – StoTherm Vario u okvirnoj kvadraturi od 7.000 m2 sa svjetlucavim efektom – StoEffect Vetro.

Privatne Vile MNE

Investitor je zahtjevao vrhunske materijale za privatne vile koje pružaju vrhunsku toplotnu izolaciju i ljeti i zimi. Obzirom da je Podgorica u vremenskoj zoni sa jakim zimama i vrućim ljetima izveden je StoTherm Classic  sistem, sa dodatnom sjajnom lazurom za još bogatiji vizuelni izgled.

Hotel Evropa

Sagrađen 1882. godine na razmeđi orijentalnog i modernog stila, hotel „Europe“ prožet je najljepšim osobinama oba svijeta. Smještena u samom srcu grada Sarajeva, samo par koraka od turističkog starog gradskog jezgra, ova austrougarska građevina plijeni pažnju samim svojim raskošnim izgledom.

Ulaskom u predvorje, svaki boravak u hotelu „Europe“ odvija se poput putovanja na kojem će Vas predvoditi ljubazno osoblje. Dočekuje Vas lagana muzika i privlačan enterijer vrijedan izučavanja. Duh prošlog vremena očuvan je u tradicionalnom dijelu hotela sa kitnjastim dekorom obojenim godinama, dok je novi dio urađen u modernom stilu i odlikuje se velikom ljepotom.

Hotel „Europe“ u kojem su odsjedale najvažnije ličnosti iz Europe i svijeta je cijeli jedan vijek bio nijemi svjedok sarajevske istorije. Upravo u ovom hotelu su tokom svoje posjete Sarajevu boravili ugledni državnici i političari, istaknuti korporativni izvršioci, filmske i televizijske ličnosti, umjetnici i sportisti.

Danas, nakon 130 godina tradicije, hotelu „Europe“ je vračen prvobitni sjaj i uređen je u skladu sa najvišim ugostiteljskim standardima. Našu sveobuhvatnu ponudu čini 160 luksuzno opremljenih soba, 14 apartmana, od kojih su 2 predsjednička, 5 potpuno opremljenih konferencijskih sala, vrhunski sadržaji spa i wellness centra sa fitnes centrom, bazenom, turskim kupatilom, solarijumima, saunama i prostorijama za masažu.

Tehnika sanacije

Godine 2007. uklonjeni su nenosivi elementi fasade hotela, zatim je postavljen višeslojni vanjski sustav toplinske izolacije, a nakon toga su ugrađeni naknadno izliveni arhitektonski elementi.
Zahtjevi u pogledu sanacije hotela Europe koji se nalazi pod spomeničkom zaštitom bili su vrlo visoko postavljeni; klasicistička fasada s najrazličitijim završecima, ukrasnim elementima i balustradama kao i vijencima između katova koji opasuju zgradu stavili su pred tim StoDeco radionice iz Obergrafendorfa izazove.
Tako su se između ostalog konzole duljine gotovo dva metra za balkon postavljen iznad suterena morale sastavljati iz više predložaka jednake konstrukcije. Kompleksan oblikovni jezik motiva lišća pritom nije predstavljao nikakav problem za iskusne umjetnike i tehničare.

Likovna akademija

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori, kulturni djelatnici koji su se školovali u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, i koji su u to vrijeme bili već priznati i afirmisani umjetnici

Objekat današnje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu je prva i jedina Evangelistička crkva u vrijeme austrougarske uprave. Izgrađena je 1899. po nacrtima arhitekte Karla Paržika u romaničko-vizantijskom stilu kao centralna podkupolna građevina. Objekat je proglašen kulturno-historijskim spomenikom i nalazi se na listi zaštićenih objekata Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

 

Korišteni proizvodi

Projekat tehnologije sanacije zgrade Likovnih umjetnosti u Sarajevu je bio jedan od najsloženijih i najodgovornijih poslova firme Percon d.o.o. . Kao konačna tehnologija odabrana je StoMurisol WTA certificirana tehnologija, atestirana od strane WTA asocijacije, koji se sastoji od špric maltera, grubog maltera, finog maltera kao i strukturne završne boje. StoMurisol sistem može preuzeti sva opterećenja podloge (u smislu od hemijskog, opterećenja solima, kiselinama od kisele kiše i sl. ) a bez pojavljivanja fleka na fasadi – dugotrajno.

Bosmal City Center

Bosmal je bosansko-hercegovačkakompanija za građevinarstvo, konsalting, inženjering, trgovinu i usluge, osnovana 1998. godine u Sarajevu. Bosmal je završio izgradnju Bosmal City Center-a,prvog kondominijuma u ovom dijelu svijeta, uvodeći “novi koncept življenja”. Sa visinom od 118 metara, ovo je najviša stambeno-poslovna građevina na Balkanu.

Vrijednost cjelokupne investicije za Bosmal City Center (BCC) iznosi EUR 120 miliona. Ovo je najveća greenfield investicija u Bosni i Hercegovini. BCC su projektovale i izgradile domaće kompanije; 70 % građevinskog materijala i opreme proizvedeno je u BiH.

Fasada

Na ovom objektu izvedeno je više fasadnih sistema. Površinski najveći jeste StoVentec Render sistem koji je izveden sa ukupnom kvadraturom od cca. 35.000 m2 . StoVentec fasada cinila se najboljim rješenjem za ovu svrhu. Razredom zapaljivosti A2 odnosno F90 prema državnoj i europskoj normi postignut je visoki standard protupožarne zaštite. Pomocu dva dodatna premaza bojom na bazi cistog akrilata i djelomicno sa StoLook Metallic ispunjene su sve želje arhitekta koje su se ticale boja, a znacajno je smanjena i sklonost prljanju žbukane fasade.

Preostala trećina fasade otpada na lode, terase i balkone. Za to je odabran StoTherm Mineral, višeslojni termoizolacijski sustav s kamenom vunom te oplemenjenim završnim mineralnim premazom.

BBI Center

Autor projekta BBI Centra je Grupa ARH d.o.o. Sarajevo, na čelu sa glavnim projektantom Seadom Gološem. Osnovni koncept objekta BBI Centra je galerija – otvoreni prostor, prostor za izložbu sa kvalitetnim dnevnim svjetlom, u kojem su izložene razne robe i brandovi, umjetnine ili pak usluge i servisi interesantni posjetiteljima. Prozračni prostor vidljiv je s vana iz perspektive pješaka prolaznika. Cilj je bio funkcionalno i vizuelno povezivanje vanjskog i unutarnjeg prostora.

BBI Centar opremljen je savremenim Sistemom za centralni nadzor i upravljanje. Pokretne trake i pokretne stepenice kao i tri brza panoramska lifta namijenjena su posjetiteljima shopping zone, a tri bočna brza lifta korisnicima uredskog dijela BBI Centra. Zakupcima su na raspolaganju i servisni liftovi. BBI Centar je opskrbljen najsavremenijim sistemima klimatizacije i ventilacije, grijanja, besprekidnim napajanjem električnom energijom, protivpožarnim i vatrodojavnim sistemom, kao i videonadzorom i fizičkim osiguranjem.

Projekat

Projekat izgradnje BBI Centra trajao je od je 2006. do 2009. i podrazumijevao je više složenih faza, od rušenja objekta “Sarajke” u samom centru grada, preko izvođenja građevinske jame tehnologijom koja je po prvi put tada primijenjena u BIH, grubih građevinskih radova, instalacija, te do uređenja enterijera.

Epoksidne podne obloge

Naš zadatak je bio ispunjavanje uvjeta investitora – bezprijekoran sistem podnih obloga za garažu, koji može izdržati opterećenje velike frekvencije vozila, kao i upijanje CO2 izduvnih gasova vozila. Kao podni sistem korišten je Sto Garage System koji sadrži StoPox GH 205, kvarc kao i završni sloj StoPox DV 100 ili StoPox PH DVE ovisno o etaži. Kao proaktivna zaštita garažnih zidova korišten je StoCryl V500 koji pomaže investitoru pri upravljanju otpadnim gasovima, koje može upijati ovisno o koncentraciji.