Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori, kulturni djelatnici koji su se školovali u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, i koji su u to vrijeme bili već priznati i afirmisani umjetnici

Objekat današnje Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu je prva i jedina Evangelistička crkva u vrijeme austrougarske uprave. Izgrađena je 1899. po nacrtima arhitekte Karla Paržika u romaničko-vizantijskom stilu kao centralna podkupolna građevina. Objekat je proglašen kulturno-historijskim spomenikom i nalazi se na listi zaštićenih objekata Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

 

Korišteni proizvodi

Projekat tehnologije sanacije zgrade Likovnih umjetnosti u Sarajevu je bio jedan od najsloženijih i najodgovornijih poslova firme Percon d.o.o. . Kao konačna tehnologija odabrana je StoMurisol WTA certificirana tehnologija, atestirana od strane WTA asocijacije, koji se sastoji od špric maltera, grubog maltera, finog maltera kao i strukturne završne boje. StoMurisol sistem može preuzeti sva opterećenja podloge (u smislu od hemijskog, opterećenja solima, kiselinama od kisele kiše i sl. ) a bez pojavljivanja fleka na fasadi – dugotrajno.