Sarajevo City Center se sastoji od četiri zasebna ali u isto vrijeme komplementarna dijela: modernog hotela s pet zvjezdica, komercijalnog i uredskog dijela, trgovačkog centar sa zabavnim kompleksom i podzemne garaže dovoljnih kapaciteta za cijeli Centar.Partnerska grupa Al Shiddi Trading Establishment iz Rijada, Kraljevina Saudijska Arabija i Al Shiddi International iz Sarajeva, kupila je Magros i počela izgradnju Sarajevo City Centra – novog simbola grada. Zbog neizmjernog poštovanje prema ovoj zemlji i njenom glavnom gradu, Al Shiddi Group je odlučila uključiti riječ ‘Sarajevo’ u ime Centra. Na taj način, građani su uvjereni da je ovaj novi landmark prisutan i da se gradi samo za njih.

Shopping Mall prostire se na više od 49 000 kvadrata.  80 trgovina nudi širom svijeta poznate brendove visoke mode, sportskoj i dječijoj odjeći, tehnologiji, pruzajuci jedinstveno iskustvo kupovine.

Savršena lokacija omogućila je Centru lociranje u srce poslovne zone, okružene bankama, zgradom Vlade, i više desetaka međunarodnih i lokalnih kompanija. To je bio razlog za izgradnju Poslovnog tornja kao dijela SCC-a. Ova jedinstvena poslovna zgrada prostire se na više od 6 000 kvadratnih metara uredskog prostora opremljenih u skladu sa najnovijim standardima, zajedno sa konferencijskim dvoranama za kojima je potražnja velika i koje će biti dostupne iz svih dijelova Centra. SCC nudi široku paletu modernih prostora opremljenih najsavremenijom tehnologijom.

Odmah pored poslovnog, nalazi se i hotelski toranj. Luksuzni Hotel, koji se prostire na više od 13.900 kvadratnih metara, ima kapacitet od više od 220 soba i predsjedničkih apartmana isključivo dizajniranih u skladu s najvišim standardima. Hotel menadžment je povjeren svjetski poznatom, međunarodnom lancu hotela..

Korišteni sistemi

Obzirom na veliki kapacitet parkinga za vozila, na ovom objektu je korišten StoPox sistem, kojeg između ostalog sačinjavaju StoPox GH 205, StoQuarz, StoPox PHDVE i StoPox DV 100. Zbog protukliznosti kvarcni pijesak na rampama je grubljeg granulata – 0,6-1,2 mm, dok je na ravnim plohama korišten 0,3-0,8mm . Također su tretirane dilatacije i fuge u betonu hipalonskim folijama.
Fasadni sistem StoVerotec Glas je korišten za podglede nadstrešnica na svakom ulazu u objekat, obzirom na sigurnost sigurnosnog stakla kao i Europski atest koji ovaj sistem kao jedini sistem staklene fasade posjeduje na svijetu. Zidovi garaže su tretirani sa StoCryl V 500 bojom za beton za uporabu u garažama.