Sagrađen 1882. godine na razmeđi orijentalnog i modernog stila, hotel „Europe“ prožet je najljepšim osobinama oba svijeta. Smještena u samom srcu grada Sarajeva, samo par koraka od turističkog starog gradskog jezgra, ova austrougarska građevina plijeni pažnju samim svojim raskošnim izgledom.

Ulaskom u predvorje, svaki boravak u hotelu „Europe“ odvija se poput putovanja na kojem će Vas predvoditi ljubazno osoblje. Dočekuje Vas lagana muzika i privlačan enterijer vrijedan izučavanja. Duh prošlog vremena očuvan je u tradicionalnom dijelu hotela sa kitnjastim dekorom obojenim godinama, dok je novi dio urađen u modernom stilu i odlikuje se velikom ljepotom.

Hotel „Europe“ u kojem su odsjedale najvažnije ličnosti iz Europe i svijeta je cijeli jedan vijek bio nijemi svjedok sarajevske istorije. Upravo u ovom hotelu su tokom svoje posjete Sarajevu boravili ugledni državnici i političari, istaknuti korporativni izvršioci, filmske i televizijske ličnosti, umjetnici i sportisti.

Danas, nakon 130 godina tradicije, hotelu „Europe“ je vračen prvobitni sjaj i uređen je u skladu sa najvišim ugostiteljskim standardima. Našu sveobuhvatnu ponudu čini 160 luksuzno opremljenih soba, 14 apartmana, od kojih su 2 predsjednička, 5 potpuno opremljenih konferencijskih sala, vrhunski sadržaji spa i wellness centra sa fitnes centrom, bazenom, turskim kupatilom, solarijumima, saunama i prostorijama za masažu.

Tehnika sanacije

Godine 2007. uklonjeni su nenosivi elementi fasade hotela, zatim je postavljen višeslojni vanjski sustav toplinske izolacije, a nakon toga su ugrađeni naknadno izliveni arhitektonski elementi.
Zahtjevi u pogledu sanacije hotela Europe koji se nalazi pod spomeničkom zaštitom bili su vrlo visoko postavljeni; klasicistička fasada s najrazličitijim završecima, ukrasnim elementima i balustradama kao i vijencima između katova koji opasuju zgradu stavili su pred tim StoDeco radionice iz Obergrafendorfa izazove.
Tako su se između ostalog konzole duljine gotovo dva metra za balkon postavljen iznad suterena morale sastavljati iz više predložaka jednake konstrukcije. Kompleksan oblikovni jezik motiva lišća pritom nije predstavljao nikakav problem za iskusne umjetnike i tehničare.