Autor projekta BBI Centra je Grupa ARH d.o.o. Sarajevo, na čelu sa glavnim projektantom Seadom Gološem. Osnovni koncept objekta BBI Centra je galerija – otvoreni prostor, prostor za izložbu sa kvalitetnim dnevnim svjetlom, u kojem su izložene razne robe i brandovi, umjetnine ili pak usluge i servisi interesantni posjetiteljima. Prozračni prostor vidljiv je s vana iz perspektive pješaka prolaznika. Cilj je bio funkcionalno i vizuelno povezivanje vanjskog i unutarnjeg prostora.

BBI Centar opremljen je savremenim Sistemom za centralni nadzor i upravljanje. Pokretne trake i pokretne stepenice kao i tri brza panoramska lifta namijenjena su posjetiteljima shopping zone, a tri bočna brza lifta korisnicima uredskog dijela BBI Centra. Zakupcima su na raspolaganju i servisni liftovi. BBI Centar je opskrbljen najsavremenijim sistemima klimatizacije i ventilacije, grijanja, besprekidnim napajanjem električnom energijom, protivpožarnim i vatrodojavnim sistemom, kao i videonadzorom i fizičkim osiguranjem.

Projekat

Projekat izgradnje BBI Centra trajao je od je 2006. do 2009. i podrazumijevao je više složenih faza, od rušenja objekta “Sarajke” u samom centru grada, preko izvođenja građevinske jame tehnologijom koja je po prvi put tada primijenjena u BIH, grubih građevinskih radova, instalacija, te do uređenja enterijera.

Epoksidne podne obloge

Naš zadatak je bio ispunjavanje uvjeta investitora – bezprijekoran sistem podnih obloga za garažu, koji može izdržati opterećenje velike frekvencije vozila, kao i upijanje CO2 izduvnih gasova vozila. Kao podni sistem korišten je Sto Garage System koji sadrži StoPox GH 205, kvarc kao i završni sloj StoPox DV 100 ili StoPox PH DVE ovisno o etaži. Kao proaktivna zaštita garažnih zidova korišten je StoCryl V500 koji pomaže investitoru pri upravljanju otpadnim gasovima, koje može upijati ovisno o koncentraciji.